Hvorfor bør jeg bruke en offisiell registreringsagent når jeg søker om en LEI-kode?
Fra 3. januar 2018, er det obligatorisk for alle selskap som deltar i finansielle transaksjoner å ha en LEI-kode.

Hvorfor bør jeg bruke en offisiell registreringsagent når jeg søker om en LEI-kode?

Norge LEI offisiell registreringsagent

Hvorfor bør jeg bruke en offisiell registreringsagent når jeg søker om en LEI-kode?


Hvis du har tenkt å søke om, eller fornye en LEI-kode, vil du finne en rekke nettsider som tilbyr raske og sikre registreringstjenester for LEI. De fleste av disse nettsidene samler data ved hjelp av skjemaer på nett. Offisielle registreringsagenter og Local Operating Units (LOU) bruker denne informasjonen til å registrere eller fornye din LEI-kode. Men, et økende antall falske nettsider har i det siste oppstått, der LEI loves, men aldri leveres.

GLEIF (Global Legal Entity Identifier Foundation – paraplyorganisasjonen som fører oppsyn med LEI-kodesystemet etablert av G20) samarbeider med akkrediterte kodeutstedere i kampen mot disse falske nettsidene.

Er du fristet av lavere priser tilbudt på disse nettsidene enn de hos akkrediterte LEI-utstedere?

Spørsmålet en kan stille er, hvordan kan noen tredjeparts nettsider tilby lavere priser enn offisielle registreringsagenter eller kodeutstedere? I denne artikkelen retter vi søkelyset på risikoer som finnes i LEI registreringssystemet, som disse falske nettsidene kan utnytte for å tilby lavere priser.

1. Utstedelse av LEI-koder via uakkrediterte trejeparts nettsider er ikke regulert av GLEIF

Tjenestene tilbudt av disse nettsidene er ikke regulert på noen måte. Dette betyr at dersom det skulle oppstå en uenighet (som for eksempel at din LEI-kode ikke utstedes, eller fornyes) er det ikke mulig å kontakte GLEIF eller utstederen av koden, LOU, for å få pengene dine tilbake. Den eneste måten å få pengene tilbake dersom du har blitt utsatt for svindel, er gjennom rettsapparatet. Men det er ikke sikkert det er verdt det gitt at prisen for søknad om registrering, eller fornyelse av LEI-koden er Ganske lav. Dette gjelder spesielt for tilfeller der nettsidene er registrert i jurisdiksjoner utenfor den Europeiske Union.

2. Oppfyllelse av flerårige kontrakter kan ikke garanteres av ikke-akkrediterte utstedere. 

Det er kun mulig å fornye din LEI-kode ett år av gangen i LEI-kodedatabasen. Dette betyr at; dersom er selskap betaler for automatisk fornyelse av LEI-koden i 5 år, må tjenesteyteren sende inn en ny søknad hvert år til det offisielle registeret for å fornye LEI-koden. Hvis tjenesteyteren går konkurs, vil du tape beløpet du har betalt for en 5-årig fornyelse av din LEI-kode.

3. Ikke-akkrediterte utstedere kan selge informasjon om deg og selskapet ditt til tredjeparter.  

For selskaper som er registrert utenfor EU er det nesten umulig å sjekke deres personvernregler og overvåke deres General Data Protection Regulation (GDPR). Personlig informasjon er verdifullt på svartebørsen og som på andre nettsider er det alltid en risiko for at din personlig informasjon kan bli misbrukt og kredittkortinformasjon kan bli stjålet når du søker om en LEI-kode på en usikret nettside.

Selv når nettsiden er registrert i EU, anbefaler vi deg å lese selskapets personvernregler. Det kan hende at deres vilkår og betingelser tillater dem å videresende personlig informasjon til ‘‘partnerselskaper’’ slik at disse igjen kan sende deg tilbud eller videreselge informasjonen.

4. Det er ikke teknisk mulig å utstede en LEI-kode før neste virkedag. 

Flere falske LEI-kode tilbydere sier de kan utstede en LEI-kode i løpet av noen minutter. Dette er ikke teknisk mulig. LEI-koder blir ikke tilgjengelig i GLEIF-databasen før neste virkedag kl 12 (avhengig av når GLEIF oppdaterer databasen sin).

Bankdatabaser samkjøres med GLEIF, hvilket betyr at din LEI-kode ikke kan brukes for handel med verdipapirer før neste virkedag, uavhengig av hvor fort LEI-koden utstedes.

Utstedelsen av LEI-koden er en av veldig få nettbaserte tjenester der kundene er villige til å betale forskudd på opptil 5 år. Dette tiltrekker seg uheldigvis en del uærlige aktører som utvikler stadig med sofistikerte måter å lure folk på. Utenom falske nettsider, sender de også phishing-eposter der de ber personer tilknyttet selskaper eller sender epost til selskapets generelle epost om å fornye LEI-koden.

Hvordan kan man sjekke at en LEI-utsteder er akkreditert av GLEIF?

Offisielle registreringsagenter og kodeutstedere viser GLEIF-logoen på sin nettside i Samsvar med lisensavtalen. Misbruk av GLEIF-logoen forekommer dessverre, så vi anbefaler at du sjekker listen over registreringsagenter på GLEIF-nettsiden, eller listen over akkrediterte kode-utstedere.

Hva skal du gjøre dersom du har blitt utsatt for svindel i forbindelse med LEI?

Baltic LEI jobber aktivt med utviklingen av LEI-kodesystemet. Vi ber om at alle entreprenører som har blitt utsatt for svindel i forbindelse med LEI tar kontakt med oss.

Vi tilbyr informasjon til paraplyorganisasjonen og andre aktører på markedet for å danne en felles front mot svindel og gjøre det Europeiske handelsmarkedet bedre. Vi anbefaler også at du tar direkte kontakt med GLEIF på info@gleif.org i alle tilfeller.

Gjør en Bakgrunnssjekk av tjenestetilbyderen før du betaler på forskudd!

Over hele verden har mer enn 1,7 millioner LEI-koder har til nå blitt utstedt og beklageligvis blir svindel også noe som skjer hyppigere. Mange bedrifter har vist at de er villige til å foreta forskuddbetalinger på opptil 5 år på lugubre nettsider for å få en LEI-kode.

Vi anbefaler at du alltid gjør en Bakgrunnssjekk av din tjenestetilbyder og utfører en skikkelig due diligence før du betaler på forskudd.

Baltic LEI er en offisiell registreringsagent som følgere alle regler satt av paraplyorganisasjonen. Vi utsteder også LEI-koder til britiske selskap uten forhåndsbetaling, men med betaling via faktura.